Így készül a chutney

Felhasználó értékelés
Nagyon rosszNagyon jó 

A chutney ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.

 

A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.

A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják. Ha itthon szeretnénk egy új ízt kipróbálni, vagy egy új izgalmas étellel meglepni a családot próbáljuk ki a saját készítésű chutneyt.

Amire szükségünk lesz:

Egy konyhai mérleg, egy mérő pohár, jó minőségű friss gyümölcs, cukor, ecet, fűszereke, a paszta főzéséhez edény, műanyag főzőkanál, befőttes üveg, celofán.

A chutney alap ízét a cukor és az ecet határozza, meg ettől függ, hogy édes vagy savanyú lesz. Az ecet is lehet az íz kombinációk alapja, használhatunk almaecetet, fehérbor ecetet, vagy épp gyümölcsecetet. Cukornál használhatunk sima fehér cukrot, de még jobb ízt ad a chutneynak a barnacukor, vagy a nádcukor. Ezen kívül ízesíthetünk még vörös és fokhagymával is, és a fűszerekkel is variálhatunk kedvünkre.

Az Ázsiai konyhában és más országokban is leggyakrabban a chutney ananászból, almából, barackból, banánból, mangóból, szilvából, és birsalmából készül, de több féle gyümölcsöt is kevernek.

Íme, néhány chutney recept:

Ananász chutney:

Hozzávalók:

1 nagy ananász, 150g hagyma, 2 citrom leve és héja, 1 dl almaecet, 2 teáskanál rum, 150g barnacukor, kevés bors, és kevés szegfűszeg.

Az ananász hámozzuk meg a fás részeket vágjuk ki, és a húsát kis kockára vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, le a nyomjuk ki a levét. Minden hozzávalót tegyünk bele egy lábosba, és főzzük állandó keverés mellett forrásig. Ezután a lángot vegyük le közepesre, és így főzzük fedő nélkül kb. 25 percig, amíg a massza besűrűsödik. Ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint, majd forrón töltsük tiszta jól záródó üvegekbe.

Mangós-őszibarackos chutney

Hozzávalók:

3 érett mangó, 1 kg őszibarack, 250g barna vagy nádcukor, 0,25 l fehérborecet,1 nagy hagyma, 1 pepperoni paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, kis teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, fűszersó, Cayenne bors.


A mangókat és a barackokat meghámozzuk, a magot kiszedjük, és a gyümölcshúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd a paprikát is feldaraboljuk. A citromot meghámozzuk, és a húsát kis kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett 30 percig forraljuk. Amikor besűrűsödik, lekapcsoljuk a gázt és a forró masszát üvegekbe öntjük és lezárjuk.

Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

4 alma, 4 körte, citromos víz, 1 narancs,1 citrom, 150g barna vagy nádcukor, 0,125 l víz, 1 dl almaecet, 150 g mazsola, só

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és a húsát felkockázzuk. A barnulás ellen tegyük citromos vízbe. A citromot és narancsot meghámozzuk, és gyümölcshúst felkockázzuk. 2-2 almát és körtét külön mixerben összepépesítünk, majd cukorral, vízzel és ecettel fél óráig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.

Eközben a mási két almát és körtét felvágjuk vékony szeletekre, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolával együtt és még 5 percig együtt forraljuk. Ezután ízlés szerint sóval, cukorral vagy fahéjjal ízesítjük, és forrón üvegekbe töltjük.

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
 

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

Húsvét

Húsvéti burgonyasaláta recept

Hozzávalók 12 személyre: 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 5 dl húsleves (lehet kockából is), 4 evőkanál borecet, só, 4-5 db csemegeuborka, 2 csokor snidling, 20 dkg kolozsvári szalonna, 10 dkg majonéz, 1 dl tejföl.

Bővebben...

Nyerj

Húsvéti nyereményjáték! Játsszon velünk!

Játsszon velünk húsvéti facebook játékunkon, és nyerje meg az Alexandra Kiadó fantasztikus könyveit! Önnek nincs más dolga mit megosztani saját facebook oldalán a linket, így máris részt vesz a sorsoláson, ahol a következő könyveket fogjuk kisorsolni:

Bővebben...

 

Palacsintasütő receptverseny!

Indul a Receptbarlang nagy palacsintasütő receptversenye, ahol amatőr és profi egyaránt indulhat egy jó palacsinta recepttel! Szedd elő a palacsintasütőt, és mutasd meg mit tudsz! >>>>>>>>

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Klorofill, az egészségügyi csoda 2. rész

Klorofill, az egészségügyi csoda - 2. rész: Klorofill a zöld színezőanyag (folytatás) A klorofill elősegíti a vörösvérsejtek termelését, és jó hatással van az emésztésre

Bővebben...

Vannak, akik kedvelik és vannak, akik utálják egymást kertünkben!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy az ön kertjében a növények között is szövődhet barátság és viszály is?

Bővebben...

A szép kert titka a zöldtrágyázás

Egy régi ám kissé elfeledett bio kertészkedés alapja a zöldtrágyázás, amelytől a kert és a föld és a benne lakó növények új életre kelnek.

Bővebben...

Citromos mediterrán csirkeleves

Hozzávalók 4 személyre: 1 nagy csirkemellfilé, 1 fej vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 1 db pritaminpaprika, 1 db angol zellerszár, 1 csésze rizs, só, őrölt bors.

Bővebben...
10 tipp hogy gyönyörű virágzó levendulánk legyen a kertben!
IMAGE
A levendula lehet egyszerű kerti virág, lehet gyógynövény, vagy illatosításra használt...
3 gyönyörű színes növény a sziklakertbe!
IMAGE
Ismerjen meg 3 fantasztikus egynyári dísznövényt, amely jól mutat a sziklakertbe és bírja a...
10+2érdekes dolog az orchideákról, amit eddig nem tudtál!
IMAGE
Az orchideák még ma is a növények királyának számítanak, ám vannak olyan érdekességek,...
A csillagkaktusz gondozása
IMAGE
A csillagkaktusz gondozása Mexikó sivatagos száraz vidékéről utazott el hazánkba ez a...