Így készül a chutney

Felhasználó értékelés

A chutney ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.

 

A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.

A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják. Ha itthon szeretnénk egy új ízt kipróbálni, vagy egy új izgalmas étellel meglepni a családot próbáljuk ki a saját készítésű chutneyt.

Amire szükségünk lesz:

Egy konyhai mérleg, egy mérő pohár, jó minőségű friss gyümölcs, cukor, ecet, fűszereke, a paszta főzéséhez edény, műanyag főzőkanál, befőttes üveg, celofán.

A chutney alap ízét a cukor és az ecet határozza, meg ettől függ, hogy édes vagy savanyú lesz. Az ecet is lehet az íz kombinációk alapja, használhatunk almaecetet, fehérbor ecetet, vagy épp gyümölcsecetet. Cukornál használhatunk sima fehér cukrot, de még jobb ízt ad a chutneynak a barnacukor, vagy a nádcukor. Ezen kívül ízesíthetünk még vörös és fokhagymával is, és a fűszerekkel is variálhatunk kedvünkre.

Az Ázsiai konyhában és más országokban is leggyakrabban a chutney ananászból, almából, barackból, banánból, mangóból, szilvából, és birsalmából készül, de több féle gyümölcsöt is kevernek.

Íme, néhány chutney recept:

Ananász chutney:

Hozzávalók:

1 nagy ananász, 150g hagyma, 2 citrom leve és héja, 1 dl almaecet, 2 teáskanál rum, 150g barnacukor, kevés bors, és kevés szegfűszeg.

Az ananász hámozzuk meg a fás részeket vágjuk ki, és a húsát kis kockára vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, le a nyomjuk ki a levét. Minden hozzávalót tegyünk bele egy lábosba, és főzzük állandó keverés mellett forrásig. Ezután a lángot vegyük le közepesre, és így főzzük fedő nélkül kb. 25 percig, amíg a massza besűrűsödik. Ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint, majd forrón töltsük tiszta jól záródó üvegekbe.

Mangós-őszibarackos chutney

Hozzávalók:

3 érett mangó, 1 kg őszibarack, 250g barna vagy nádcukor, 0,25 l fehérborecet,1 nagy hagyma, 1 pepperoni paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, kis teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, fűszersó, Cayenne bors.

 

A mangókat és a barackokat meghámozzuk, a magot kiszedjük, és a gyümölcshúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd a paprikát is feldaraboljuk. A citromot meghámozzuk, és a húsát kis kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett 30 percig forraljuk. Amikor besűrűsödik, lekapcsoljuk a gázt és a forró masszát üvegekbe öntjük és lezárjuk.

Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

4 alma, 4 körte, citromos víz, 1 narancs,1 citrom, 150g barna vagy nádcukor, 0,125 l víz, 1 dl almaecet, 150 g mazsola, só

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és a húsát felkockázzuk. A barnulás ellen tegyük citromos vízbe. A citromot és narancsot meghámozzuk, és gyümölcshúst felkockázzuk. 2-2 almát és körtét külön mixerben összepépesítünk, majd cukorral, vízzel és ecettel fél óráig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.

Eközben a mási két almát és körtét felvágjuk vékony szeletekre, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolával együtt és még 5 percig együtt forraljuk. Ezután ízlés szerint sóval, cukorral vagy fahéjjal ízesítjük, és forrón üvegekbe töltjük.

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit!

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit! Ehhez nem kell mást tennie, mint minden héten helyesen válaszolni az adott kérdésre, minden héten új esélye lesz nyerni. Válaszoljon helyesen a heti kérdésre, és figyelje a sorsolást. >>>>>>>>>

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ezt olvasta már?

Hogyan ültessünk muskátlit?

A muskátli már az első perctől kezdve dekorálja és díszíti kertünket, és minél jobban figyelünk az igényeire annál szebb lesz. Bővebben...

Komposztálás!

Már évek óta komposztálom a kerti hulladékot. Kitűnő virágföldet kapok minden tavasszal, de a virágládákban nyáron koncentráltan jelenik meg a gaz és fű. Van-e módszer és vegyszer amivel e jelenséget elkerülhetem. Tisztelettel Huszár László

Bővebben...

Mihez kezdjünk, ha gyors zöld felületű fűre van szükségünk? A megoldás a gyepszőnyeg!

Ha a füvet saját kezűleg vetjük el, és gondozzuk, bizony igen sokáig kell várnunk, hogy egyenletes szép pázsit legyen belőle. Bővebben...

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

Nyerj

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit!

Játsszon velünk és nyerje meg a négyfordulós játék értékes nyereményeit! Ehhez nem kell mást tennie, mint minden héten helyesen válaszolni az adott kérdésre, minden héten új esélye lesz nyerni. Válaszoljon helyesen a heti kérdésre, és figyelje a sorsolást.

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Talajjavítás növények segítségével!

Ahhoz hogy jövőre szép virágzó kertünk legyen, most van itt az ideje a zöldtrágyázásnak. Bővebben...

Táplálkozási tanácsok vegetáriánus kismamáknak!

Akár egészségügyi megfontolásból, akár lelkiismereti-, vagy vallási meggyőződésből, esetleg, csak mert az illető előnyben részesíti: a vegetarianizmus egyre elterjedtebb. Bővebben...

Tavaszi fűbeindító tippek - Kertészeti tanácsok

Azt mondják, vannak ilyen meg olyan kertstílusok, meg kerttrendek. Nem tudom. Talán. Az viszont biztos, hogy kertünk, teraszunk növényekkel teli zuga, életünk, meggyőződéseink manifesztációja.

Bővebben...

Banános túrótorta recept

Hozzávalók a tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 3 evőkanál liszt. A krémhez 4 dl tej, 1 evőkanál zselatin, 25 dkg túró, 10 dkg margarin,15 dkg porcukor, 2 csomag vaniliás cukor, 1/2 citrom héja, 3 banán.

Bővebben...