Így készül a chutney

Felhasználó értékelés

A chutney ( csátni) egy Ázsiai eredetű étel, amelyet ma már az egész világon ismernek. Nagyon finom így érdemes itthon is kipróbálni a konyhában.

 

A chutney eredetileg Indiából származik, de az Angolok a gyümölcsből készült fűszeres krém megnevezésére használják.

A chutney gyümölcsből, ecetből, cukorból és különböző fűszerekből készül, állaga a lekvárhoz hasonlít. Ázsiában van édes és savanyú mártás is, ezeket a húsokhoz, halételekhez, rizshez vagy tésztához kínálják. Ha itthon szeretnénk egy új ízt kipróbálni, vagy egy új izgalmas étellel meglepni a családot próbáljuk ki a saját készítésű chutneyt.

Amire szükségünk lesz:

Egy konyhai mérleg, egy mérő pohár, jó minőségű friss gyümölcs, cukor, ecet, fűszereke, a paszta főzéséhez edény, műanyag főzőkanál, befőttes üveg, celofán.

A chutney alap ízét a cukor és az ecet határozza, meg ettől függ, hogy édes vagy savanyú lesz. Az ecet is lehet az íz kombinációk alapja, használhatunk almaecetet, fehérbor ecetet, vagy épp gyümölcsecetet. Cukornál használhatunk sima fehér cukrot, de még jobb ízt ad a chutneynak a barnacukor, vagy a nádcukor. Ezen kívül ízesíthetünk még vörös és fokhagymával is, és a fűszerekkel is variálhatunk kedvünkre.

Az Ázsiai konyhában és más országokban is leggyakrabban a chutney ananászból, almából, barackból, banánból, mangóból, szilvából, és birsalmából készül, de több féle gyümölcsöt is kevernek.

Íme, néhány chutney recept:

Ananász chutney:

Hozzávalók:

1 nagy ananász, 150g hagyma, 2 citrom leve és héja, 1 dl almaecet, 2 teáskanál rum, 150g barnacukor, kevés bors, és kevés szegfűszeg.

Az ananász hámozzuk meg a fás részeket vágjuk ki, és a húsát kis kockára vágjuk fel. A hagymát is hámozzuk meg és vágjuk fel, a citromot mossuk meg, a héját reszeljük, le a nyomjuk ki a levét. Minden hozzávalót tegyünk bele egy lábosba, és főzzük állandó keverés mellett forrásig. Ezután a lángot vegyük le közepesre, és így főzzük fedő nélkül kb. 25 percig, amíg a massza besűrűsödik. Ízesítsük fűszerekkel ízlés szerint, majd forrón töltsük tiszta jól záródó üvegekbe.

Mangós-őszibarackos chutney

Hozzávalók:

3 érett mangó, 1 kg őszibarack, 250g barna vagy nádcukor, 0,25 l fehérborecet,1 nagy hagyma, 1 pepperoni paprika, 1 gerezd fokhagyma, 1 citrom, kis teáskanál fahéj, őrölt szegfűszeg, fűszersó, Cayenne bors.

 

A mangókat és a barackokat meghámozzuk, a magot kiszedjük, és a gyümölcshúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát is megtisztítjuk, és apró darabokra vágjuk, majd a paprikát is feldaraboljuk. A citromot meghámozzuk, és a húsát kis kockára vágjuk. Az összes hozzávalót egy lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett 30 percig forraljuk. Amikor besűrűsödik, lekapcsoljuk a gázt és a forró masszát üvegekbe öntjük és lezárjuk.

Almás-körtés chutney

Hozzávalók:

4 alma, 4 körte, citromos víz, 1 narancs,1 citrom, 150g barna vagy nádcukor, 0,125 l víz, 1 dl almaecet, 150 g mazsola, só

Az almát és a körtét meghámozzuk, magházukat kiszedjük, és a húsát felkockázzuk. A barnulás ellen tegyük citromos vízbe. A citromot és narancsot meghámozzuk, és gyümölcshúst felkockázzuk. 2-2 almát és körtét külön mixerben összepépesítünk, majd cukorral, vízzel és ecettel fél óráig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd.

Eközben a mási két almát és körtét felvágjuk vékony szeletekre, majd hozzáadjuk a masszához a mazsolával együtt és még 5 percig együtt forraljuk. Ezután ízlés szerint sóval, cukorral vagy fahéjjal ízesítjük, és forrón üvegekbe töltjük.

Megosztom

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter

Ezt olvasta már?

Frézia a kertben

Sokan a fréziát csak virágboltban vágott virágként látták, pedig kertünkbe vagy erkélyünkre is ültethetjük ezt a kedves színes virágot. Már márciustól ültethető, ez a kedves tavaszi hagymás virág kertünkbe. Bővebben...

Komposztáljunk saját magunk!

A kerti talaj javításához az egyik legjobb alapanyag a komposzt, amely tápanyaggal és ásványi sóval gazdagítja a talajt a növények számára kertünkben.

Bővebben...

A kertészek a sikert választották!

2011. február 3.-án megrendezésre került az I. Országos Kertészeti és Öntözéstechnikai Konferencia. A rendezvény célja, hogy a kertészeti és öntözéstechnikai újdonságok bemutatása mellett korszerű, eredeti marketing és értékesítési ismeretek átadásával segítse a kertészeket. Bővebben...

Képeinkből

Please update your Flash Player to view content.

Nyerj

Nyerjen páros belépőjegyet a 2014.-es Hortus Hungaricus Kertészeti Kiállításra

Játsszon velünk, válaszoljon egy kérdésre helyesen, és nyerjen páros belépőjegyet a 2014.-es Hortus Hunaricus kertészeti kiállításra!

Bővebben...

Redőnyakció!

Redőny Akció!

Ha ön 10 nm felett rendel tőlünk redőnyt most 10 % árengedményt adunk!

Redőnyklinika.hu: Megoldás meleg helyzetekre!

Név:*
E-mail:*

Bio kertészkedés ügyesen!

Kertünk legszebb virágait hamarosan megtámadják a tetvek és a kártevők. De ha ügyesen ültetjük a virágokat, és kiválasztunk, néhány fajtát, elűzhetjük a nem kívánatos látogatókat. Bemutatunk néhány bio ötletet és bio növényt.

Bővebben...

Vannak, akik kedvelik és vannak, akik utálják egymást kertünkben!

Gondolta volna kedves olvasó, hogy az ön kertjében a növények között is szövődhet barátság és viszály is?

Bővebben...

Mit nevezünk hidrovetésnek?

A hidrovetés egy speciális eljárás, ahol egy vízzel teli speciális konténerbe többféle fűmagot, trágyát, talajtakarót, és erózió elleni anyagot összekevernek, és mindezt kilocsolják egy előkészített területre. Bővebben...

Készítsünk saját gombás leves ízesítőt!

Hozzávalók: 1 kg teljesen friss, még ki nem nyílt, ép gomba, 50 dkg piros színű zöldpaprika, 50 dkg paradicsom, 25 dkg vöröshagyma, 2 dl olaj, 0,5 dl ecet, ízlés szerint só és őrölt fekete bors.

Bővebben...